martes, 8 de septiembre de 2009

1995 08 15 Andorra - Cap de Creus

EXCURSIO- ANDORRA - CAP DE CREUS
del 15 al 25 de Agost de 1.995


1ª etapa.- 15-8-95 Dijous , sortim de Castello a les 10,40 del mati amb un autobus de linea regular que surt d´enfront de la Farola, apleguem a Andorra despres d´un viatge interminable a les 18,20 y de seguida comprem tot lo que ens fa falta per a menjar y per a les máquines de fotografía y de vídeo, agafem un taxi que en porta fins al estany de ST. Miquel d´Engolasters, a les 19,35 començem a caminar cap arrere per la pista fins trobar a l´esquerra de la pista la primera senyal del GR, que seguim pasant per un tunel y anant per un cami molt cuidat y pintat perfectament, a les 21 h. apleguem al ref.de Fontverd 1.875 m. hon hi hán dos joves que volen pujar al estany de l´Illa al dia seguent.
Ens quedem a dormir al refugi al costat de la dreta, hi han lliteres y matalassos, tambe hi há un fog de llar.
2ª etapa 16-8-95 Del Refugi de FONTVERD- a PUIGCERDÁ, sortim a les 7,12 h. per un cami molt bonic, y amb molta aigua, pasem uns cuants refugis, el mes gran es el del estany de l´Illa que caben alrededor de 60 persones, pasem y un poc mes amunt, se separen el GR-7 y el GR-11, el primer va cap a l´esquerra y el que nosaltres continuem va recte a la dreta, pasem el Alt de Vall Civera y comencem a vore que les senyal estan mes espaciades, no pasa res, de cuan en cuan les veem pero cal prestar atenció.En aplegar a la Cabaña dels Esparvers, seguim les senyal que van pel costat del riu Engallit fins que parem a esmorçar a les 11,30 h.en un lloc que hi há una creu de St. Andrés, despres d´esmorçar, creuem el riu y comencem a pujar cap al E. pero sense vore cap senyal, al cap d´una estona, veem marques y les seguim pero veem que ens tornen cap a la cabaña, despres de consultar el mapa decidim anar camp a traves en la direccio que creem correcta sense fer cas de les marques, despres d´un ratet tornem a vore marques que esta volta si que seguim perque segueixen el rumbo que deuen de dur. Pasem la Portella de Calm Colomer, 2.700 m. y baixem cap als llacs que veem alla baix, a les 14,32h. parem a dinar al costat del tercer estany. En el estany dels Engorgs, continuem el GR-11 pasant pel refugi de Malniu, 2.138 m. primera cervesa amb fanta de llima, continuem, cal pujar 100m. y despres panejar cap a Guils de Cerdanya y per carretera a Saneja y Puigcerdá on apleguem a les 19h.50´. Anem a la farmacia a comprar Saltratos y flectomin, ens quedem a dormir al Hotel Puigcerda on coincidim amb la seleccio de basquet del Barça (ja dia jo que me sonaba esta cara, y esta y l´altra..) 8.000ptes. dormir.
3ª etapa 17-8-95 PUIGCERDA-PLANOLES.-Comencem a caminar a les 7h.12´Anem fins al pont internacional de Bourg-Madame y tornem cap arrere a buscar el GR-11 el que nosaltres habiem agafat era el GR-4 una vegada rectificada la errada continuem cap a Vilallobent, el deixem a l´esquerra y seguim,tenim algun problema en trobar les senyals aixina que anem al nostre aire fins que les trobem una miqueta mes amunt, continuem pel sender fins que el cami creua el riu y alli parem a esmorçar, son les 10 y sortim a la mitja, agafem una pista y la seguim cap amunt, al ratet ens pasen dos motoristes, un golf y un Land rover, poc despres deixem la pista per una senda a la dreta y fem cap al coll de Marcé on trovem la muga 500, y tambe estan gitats a terra prenen el sol els dos guardes de la Conselleria de Agricultura que ens habien pasat amb el Land rover.girem cap a l´esquerra y poc despres a un hora y pico trovem la muga 502 y la creu de Maians, continuem baixant seguint les pistes . Apleguem a Planoles a les 17,30 h. dormim a la pensio(3.500,pts.) el poble esta en festes,sopem a un local molt bonic a la part de dalt es com un casino.
4ª etapa 18-8-95 PLANOLES-NURIA Sortim a les 7h10´pel carrer de les Fonts cap amunt deixant darrere un poble molt bonico y tot reconstruit, en este tram, les senyals y la descripcio no concorden nosaltres seguim les senyals, apleguem al merendero y veem que la font esta seca,continuem cap amunt son les 8,50 deixem el refugi a l´esquerra y continuem pujan, apleguem al coll de les Barraques, dos homes majors, ens indiquen la direccio per a pujar al Puigmal, els diem que anem a Nuria y continuem creuan la alambrada per la porta, el cami comença a baixar suaument y esta ben marcat.
Parem a esmorçar al torrent de l´Estremera a les 10h.10´a 1.800m. d´alçaria cuan estas un ratet aparat fa fret, sortim a les 10h.30´i no mes sortir ens creuem amb tres persones, que venen de Nuria, despres de canviar impresions, continuem el nostre camí.Parem per fer la foto a l´ermita de St. Sebastiá y continuem fins a Queralbs on apleguem a les 12,45 h. el poble esta molt arreglat, parem a l´entrada a fer unes fotos de un abeurador, sortim pel cami de Nuria es molt bonic y val la pena ferlo a peu encara que el cremallera fa el mateix recorregut. Anem pujan y menjan freses y mores. Parem a dinar a la cova de Sr. Pere a les 14h. 35´y mentres dinem xispeja una miqueta, no mes acabem de dinar pujem cap amunt pel costat del riu y apleguem a Nuria a les 16h 45´mirem el Santuari, posem el cap a la campana y despres pujem al Alberg de l´Aliga que es el mes alt de Catalunya y ens quedem a dormir alli , sols som cuatre en l´habitacio, al ratet comença a caure un aigua torrencial,sopem al menjador del refugi y ens deixem preparat el lloc per al desdejuni del dia seguent.
5ª etapa 19-8-95 NURIA-MOLLÓ despres de desdejunar al refugi sortim cap avall a les 7h.45´anem fins a l´estacion del telecabina que hi ha baix, girem cap a la dreta per agafar el cami de Noucreus, pasem pel pontet, y tot seguit deixem a l´esquerra el cami de Noufonts anem pel de la dreta que va a Noucreus on fem cap despres d´una pujada molt bonica, ens fem les fotos de rigor amb el Santuari de Nuria darrere y continuem deixant a la dreta el Pic de la Fosa del Gegant y a l´esquerra el cami que porta al Pic del Infern despres de vore amb tranquilitat els estanys de Carançá y recordar al Monjo Josep Mª Hildelbrand Merit que ens va acompanyar al Canigo.
Després de pasar el Torrente de las Cabañas, parem a esmorçar al costat d´un riuet mentres veem un nombros ramat d Ísards que estan pasturant tranquilament,son les 11 y d´alt de mosatros está el Pic de Bastiments, veem com hi há un grup de gent que ha pujat desde el Coll de la Marrana y despres de pasar el Pic va cap al Pic del Infern. Sortim a les 11h.30´cap al coll de la Marrana y un poc abans d´aplegar, s´alça boira, apleguem al coll y ens trobem amb un grup de gent que es fa mes nombros al creuar la divisoria d´aigues.Abans del coll tenim la sort de trobarmos amb un altre grup d´Isards mes gran que el anterior
Baixem pel sender que es veu molt clar, a l´esquerra deixem un refugi y continuem baixant per a deixar a la nostra esquerra a uns 300 metres les restes del primitiu refugi d´Ull de Ter, seguim les senyals y els arrastres dels esquiadors y al ratet deixem al costat el refugi nou de Ull de Ter (12h.35´)sense pararmos continuem cap avall fent dreçeres a la carretera y baixem per l´esquerra del riu fins aplegar un altra vegada a la carretera que continuarem fins aplegar a Setcases (3h.10´)on dinem en un Restaurant que el amo nos sap si deixamos pasar o no, finalment ens dona de menjar pero sense pasar al menjador.
Despres del dinar que cal dir que es a concencia, amb un kilo de mes a la panxa, comencem a caminar(4h,45´) creuant el riu per un pont nou de formigó amb les baranes d´acer inoxidable y uns cables d´acer, tot molt modern.
La pujada al Coll de Liens es llarga y pesada al final, a partir d´açí el cami es suau y molt bonic, creuem la linea divisoria en el Puig Sr. Joan que es un Peiró de pedres que hi há a l´esquerra on cal saltar la valla de fil d´espino y continuar la carena de la montanya on hi hán cavalls solts meravellosos . Despres d´un ratet apleguem a Molló on son festes y no trobem lloc per a dormir en cap lloc, finalment en el Hostal François mos donen una habitació cuan ja estabem mirant on penjabem les hamaques.
6ª etapa 20-8-95 MOLLO- ST. ANIOL D´AGUJA Sortim a les 8 del Hostal François creuant el riu y comencem a pujar al Coll de la Boixera, baixem al Mas Pujol on estan esmorçan una colla d´amics, hi há una font amb una basa y oques, fem les fotos de turno y continuem baixant fins aplegar a un mas que es una granja escola es diu Can Planas açi parem a esmorçar. seguim per un cami preciós entre vegetació y el soroll del riu fins aplegar a Beget, poble molt bonic y molt ben conservat amb una esglesia del segle XII.
Continuem per la pista fins a la Farga on ens fem dos fantes, dos coca-coles y la ració d´aigua pertinent y cap amunt, a dinar a la font del Coll Jové on apleguem a les 3h., a les 3h. 45´despres de dinar sortim pista avall.Pasem per St. Martí de Talaixá y continuem fins a St. Aniol d´Aguja on no hi há res mes que una font y l´esglesia románica dels Benedictins també hi há molta basura, com ja son le 6h.45´decidim quedamos a dormir açí y demá ja continuarem.
7ª etapa 21-8-95 ST. ANIOL D´AGUJA - MASSANET DE CABRENYS
Sortim a les 7h.10´pujem un desnivell de 400 mts. fins al coll Roig després continúa pujan per a pasar per la casa primer y pel corral després tots dos del Principi pasem el Coll de Basegoda y comença la baixada , a esmorçar, (dos gal-letes y el xocolate que ens queda) parem despres del Mas de Can Nou, per cert que el masover, ve enseguida segurament te por de que mos vegem la poca aigua que li queda al pou.Apleguem a Albanyá y anem directes a dinar, son les 2h.30´el dinar es excel-lent, amanida catalana, bedella y porc senglar, tot molt ben cuinat y be de preu. Despres de dinar, mos preparen dos entrepans y sortim cap amunt, creuem uns carrascals molt bonics, el sender ha segut desfet per una pista y se han perdut moltes senyals, de cuan en cuan en veem alguna.
En St. Andreu D´Oliveda, sols veem dos cases molt grans y boniques pero que son privades, continuem avant, en aplegar al Moli d´en Robert ens diuen que fa tres anys que está totalment prohibit acampar, y que no tenen res per dormir, continuem cap a Massanet on apleguem de nit a les 21h.15´i fem cap al Hotel Pirineos,acomodo que está be de preu y de calitat el director del centre es Ramon Roger, molt amable, Ramon encara s´enrecorda dels Calabacins farcits.
8ª etapa 22-8-95 MASSANET DE CABRENYS- REQUESENS Sortim a les 7,10 al poc deixem la ctra. y omplim les cantiplores a la font del Carme, per almorçar fem cap a la font de Can Marine “a la sombra de un magnífico roble”, el roble está y la font tambe pero d´aigua, res de res. Al aplegar a la Jonquera, parem per a beure no mes creuem l´autopista pel tunel, entrem a un supermercat y comprem dos botelles de litro y mig de fanta de llima y mos les cepillem, comprem també un poc de fiambre y pa , busquem un lloc per a comprar tres carrets de fotos y tirem cap amunt, en la última casa, l´ama mos diu que venen nubols negres y que segur que mos mullem, sense fer molt de cas continuem cap amunt seguint les marques del GR que se mexclen amb les de un PR que porta el mateix camí. Al rato mos enrecordem de la dona que mos había tirat la maldició, comença a ploure, y mal ho haguerem pasat si no trobem l´ermita de Sta. Llúcia en la que parem y fem una dormideta mentres dura la pluja, no mes acaba de ploure venen dos homens (ú d´ells veí del Mas de Sta. Llúcia fa molts anys) y parlem un ratet amb ells, despres continuem cap amunt. Apleguem a Requesens a les 9h. el fill de la casa ens diu que ja está tancat pero tot seguit apareix la mare y ens diu que encara ens pot atendre, mos acompanya a una casa on dormirem en terra y despres fem un sopar en familia, el pare, la mare y nosaltres dos, molt agradable, bo y amb una factura que guardem de record perque val la pena.
9ª etapa 23-8-95 REQUESENS- LLANÇÁ Sortim a les 7h. 15´despres d´omplir les cantimplores en la font de Requesens, esta estapa es molt bonica al principi pero despres es deixen notar les senyals del foc, parem per a esmorçar a la Font de Cadecas, anem amb l´aigua justeta y la font está seca, bebem de la que portem y continuem pista amunt.Despres de una pista prou desagradable, apleguem a Vilamaniscle a les 3h.15´el Bar que tenien en el poble, está tancat, nos hi hà rés per a dinar aixina que busquem la part alta del poble per on tenim que sortir y després de dinar un bon trago d´aigua continuem per amunt.
Pasem el Coll de la Serra y continuem baixant per a vore l´ermitori de St. Silvestre, tot seguit pujem cap amunt al Coll de les Portes des de on veem el Mediterrani y a un extranger que no ens diu res ni mosatros a ell, continuem pista avall cap a Llançá on apleguem a les 6h.10´mon anem directes a buscar un lloc per a dormir y ho fem al hotel Beri tambe sopem alli, no está mal pero el sopar podria ser millor sense esforçarse molt.
10ª etapa 24-8-95 CAP DE CREUS-LLANÇÁ-CASTELLO Sortim a les 6 del mati amb taxi cap al Cap de Creus on apleguem cuand encara no ha sortit el sol, esperem a que ixca y le fem les fotos de rigor, per a tot seguit anar cap a ponent, en aplegar al mas de Birba venen a donarmos la benvinguda els gosets, tot seguit,pasem per la Cala Taballera que es molt bonica y comencem a pujar cap al coll de Maó. Cuand entrem a El Port de la Selv, comença a xispejar, aixina que entrem a esmorçar al Bar Marcelino, no mos vol ficar atún amb anxoves, perque diu que no li voldrem pagar , de forma que mos posa anxoves no mes. despres de almorçar, pujem cap a St. Pere de Rodes on no mes per la font que hi há val la pena pujar ademés hi há un monestir Benedictí de gran importancia. Despres de deixar el monestir, pasem pel costat de l´ermitori de Sta. Helena de Rodes molt mes xicoteta y d´orige preromanic.
A les 2h. entrem a Llançá a pendre un granisat de llima a la Jijonenca, a les 16h.33 prenem el tranvia cap a Figueres, y alli el Talgo que ve en retras cap a Castelló on apleguem a les 12 de la nit.



¡¡ ENGUANY ACABEM EL GR-11 DEL CANTABRIC AL MEDITERRANI !!





RAMON RUIZ QUILEZ Y JOSEP ANTONI MARTIN CLAROS

No hay comentarios: